A meal prep néhány napra előre elkészített egészséges ételeket jelent dobozokba adagolva, minimális főzési ismerettel, akár gyerekekkel is elkészíthető fogásokat.

Előnyei

 1. Pontosan tudjuk, mit fogunk enni, az étel tartalmát és minőségét tekintve is.
 2. Pontosan akkora adagot fogunk készíteni, amekkorára szükségünk van.
 3. Segít, hogy kitartsunk az életmódváltással, diétával kapcsolatos döntéseink mellett.
 4. Folyamatosan biztosítja az egészséges ételeket.
 5. A hét során csak egyszer-kétszer töltünk több időt a konyhában.
 6. Okosan válogatjuk a hozzávalókat, felhasználunk minden maradékot, nagyobb mennyiségben vásárolunk, így jobban ki tudjuk használni a mennyiségi kedvezményeket, és lényegesen kevesebbet költünk ételre.
 7. Egyszerű és gyors sütési-főzési eljárásokkal dolgozunk.
 8. Dobozolt menüinket bárhová magunkkal vihetjük, bárhol könnyen elfogyaszthatjuk: munkahelyen, irodában, iskolában, utazás közben, kirándulások alkalmával…

Hátrányai

 1. Nem tudjuk előre, hogy kívánni fogjuk-e az adott ételt akkor, amikorra terveztük. Jó hír, hogy később is megehetjük, lefagyaszthatjuk, vagy bárkinek odaadhatjuk.
 2. Az ételeket előre el kell készíteni. Heti 3-4 óra ráfordítás igazán megéri.
 3. A tervezés és bevásárlás időt vesz igénybe. Átlagban lényegesen kevesebb a korábbinál.
 4. A dobozokat magunkkal kell vinni, el kell mosogatni.

Mire van szükségünk?

Dobozok

Jó minőségűeket válasszunk, amelyek jól zárhatók, mikrózhatók. Hideg ételekhez és friss zöldségekhez célszerű a többrekeszes szeparálható változat, salátákhoz a nagyobb, mélyebb műanyag doboz. Sütésre előkészített fogásokhoz a fóliadoboz vagy hőálló edény, míg levesekhez a befőttes üveg vagy csavaros/csatos tetejű műanyag. Ha ezeket beszereztük, már csak meg kell töltenünk őket.

emsa frissentartó doboz szett, piros 10 995 Ft | emsa frissentartó doboz szett, kék 5 595 Ft

Kalkuláció

Nem kell bonyolult számításokra gondolni, mindössze azt kell eldönteni, hogy naponta hányszor szeretnénk ilyen dobozolt fogásokat enni, vagy a családban hányan, mekkora adagokra tartanak igényt. Ezt felszorozva könnyen meghatározhatjuk, hogy melyik hozzávalóból mennyit kell beszereznünk. Konyhánkba semmilyen extra felszereltség nem szükséges.

Meal prep ötletek

New Africa | adobe stock

A meal prep ötletek alapja az egyszerűség, a mindössze néhány összetevő. A menünkbe mindig tervezzük egy adag fehérjét, egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt, és egy adag magasabb szénhidráttartalmú köretet. Ha bármilyen diétát követünk, annak megfelelően csökkentsük vagy növeljük a tápanyagok mennyiségét. A kevésbé kedvelt egészséges hozzávalók is jobban fogynak dobozokban, egy-egy falattal bárki megbarátkozik. Pl. egyetlen főtt tojást 4 felé vágva akár négy különböző menübe is beletehetünk, ugyanígy egy-egy apró brokkoli darab étkezésenként elfér, még ha amúgy sosem főznénk meg magunknak egy egész adagot.

A színes és látványos meal prepek akkor is népszerűek, ha nem visszük őket sehová, egyszerűen csak elérhetővé tesszük a saját hűtőnkben. A maradékokat feldobjuk egy kis salátával vagy gyümölcsökkel, magokkal, és máris mindenki számára kívánatos lesz. Gyerekeknek különösen érdemes egészséges snackeket ily módon előkészíteni, hogy ha bármikor enni támad kedvük, legyen mihez nyúlniuk.

Bevásárlás

Válasszuk a helyben termett, szezonálisan frissen és olcsón elérhető hozzávalókat vagy a szintén kedvező árakon beszerezhető fagyasztott zöldségeket. Húsokból és halakból éljünk a nagyobb mennyiséggel járó akciókkal, úgyis mindet egyszerre elkészítjük majd. Babot, rizst, tésztát, magokat, gabonákat, konzerveket, szószokat, fűszereket szintén költséghatékonyan, nagyobb tételben vásároljunk előre. Az egyszeri nagy bevásárlás után nemcsak pénzben, de időben is jobban állunk majd.

fahrwasser | adobe stock

Elkészítési idő

Saját életritmusunk, időbeosztásunk szerint kell meghatároznunk a számunkra megfelelő időt a meal prepek elkészítésére. Teljesen mindegy, hogy esténként vagy kora reggel, mindennap vagy hetente 2-3 alkalommal készítjük el az ételeket, mindenképpen szórakoztató tevékenység lesz. Hangolódjunk rá, képzeljük el, milyen érzés lesz elővenni a munkahelyen, milyen jó lesz nassolás és unalmas menzakoszt helyett ilyen tápláló és guszta ételeket fogyasztani.

Tapasztalatgyűjtés

Ha szükségesnek érezzük, jelezzük a dobozokon a tartalmukat, illetve azt is, hogy mikor készültek, hány napig fogyaszthatók. Általánosságban elmondható, hogy hűtőben lezárva 3-4 napig minden biztonságosan eláll. Kezdetben írjuk, hogy melyek voltak a legkedveltebb variációk, mi működött, és mi nem. Néhány hétnyi tapasztalat után apróbb változtatásokkal kiküszöbölhetők a problémák. Meglehet, hogy csak a zöldséget kell nagyobb darabokra vágni, hogy ne engedjen annyi levet, vagy épp ne száradjon ki. Lehet, hogy szerencsésebb valamit a doboz sarkába szórni vagy külön csomagolni, mint előre belekeverni, és így tovább.

+1 TIPP: Minden közösségi média felületen népszerűek a #mealprep #mealpreps #mealpreparation #mealpreprecipes #mealpreplife hashtagek, így millió ötletet kapunk arra, mit készítsünk legközelebb.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.