Nem jellemző, hogy évről-évre az aktuális trend iránymutatásai szerint változtatnánk otthonunk teljesen berendezésén, mégis észrevétlenül csatlakozunk a divathoz, amikor vásárolunk egy-egy új darabot. Mivel dobhatjuk fel és tehetjük könnyedén maivá kedvenc bútorainkat és környezetünket, amikor hatalmasat fordul a trend, a minimalizmus maximalizmusba csap át.

A LAKBERENDEZÉS IDEI DIVATSZÍNEI

2019-ben ismét előtérbe kerül a fehér, de semmiképpen sem önállóan, puritán otthonokat idéző formában. Kedvelt kombináció lesz bézs és krém színekkel együtt, amivel friss, modern hatást érhetünk el. A fehér alap hangsúlyos fekete kiegészítőkkel ugyancsak letisztult, de már sokkal erőteljesebb, míg arannyal, illetve rézzel kiegészítve finom, nőies hangulatú. A karakteresebb színek közül a mustársárga már nemcsak kiegészítőkön, hanem bútorokon is megjelenik.

Visszatér a korábban unalmasnak és ódivatúnak tartott barna, ami helyesen kombinálva elegáns és megnyugtató, tökéletes bármilyen stílusú otthonba. Vászon, illetve kötött párnákkal kiegészítve barátságos és természetes, sárgarézzel együtt fényűző hatású. A konyak, a kávébarna vagy a csokoládébarna bármelyik árnyalata trend lesz idén a nappaliban, fürdőszobákban pedig megjelenik a terrakotta.

ANYAGHASZNÁLAT ÉS MINTÁK

A kordbársony és a velúr, valamint a rojtok, bojtok, mint feltűnő, hangsúlyos anyagok megjelennek párnahuzatokon, kanapé- és fotelhuzatokon is, akár a legélénkebb színekben. Ha nem akarunk évtizedekkel ezelőtti hangulatot teremteni, mindenképpen kerüljük a túlzásokat, egy-két darab bőven elég, hogy modernné tegyük vele a helyiséget. Idén kifut a rózsaarany, helyette a sárgaréz, ezüst és arany kiegészítők dominálnak majd. A bútorok sötétebbek, meleg árnyalatúbbak, mint korábban. Különösen igaz ez a konyhák berendezéseire. Fürdőszobákban már csak kisebb tárgyakon, tároló edényeken marad a természetes fa, a durva felület, a rattan, a bambusz és a kötött textilek. 2019 a barokkos virágminták sötét alapon éve. Tapéták, ágyneműk, ágytakarók kedvelt mintája lesz idén.

ÚJ KEDVENC BÚTORDARABOK

A korábbi évek nagyméretű, olykor robusztus dohányzóasztalai helyett megjelennek az angolszász környezetben klasszikusnak számító lerakó asztalkák. Két-három méretében eltérő, de stílusában harmonizáló, sokszor egymásba tolható darab. Újraéled a baldachinos ágy és a hintaszék számos boho inspirációval, ugyanakkor modern és elegáns dizájnnal. Utóbbi olvasó sarokban önállóan, vagy kanapé mellett, de akár fotel helyett is használhatjuk. A velúr és a bársony karcsú lábú kárpitozott székek formájában az ebédlőkben is megjelenik. Újdonság, hogy már nem csak az ülés és a háttámla kap kárpitot. Tükrök, ezüst és arany kiegészítők egész sorát láthatjuk majd a modern otthonokban. A kosarak, a képkeretek, a dísztárgyak, mind-mind csillogni fognak. Ha nem szeretnénk magunkat túl sok fémes anyaggal körülvenni, válasszuk a magasfényű bútorokat, a márványt, a vibráló textileket, a mintás mennyezetet – ezek mindegyikével hasonló hatást érhetünk el.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.