Hosszan lehetne vitatkozni arról, hogy a ruhadarabok mennyit árulnak el rólunk, hogy öltözködési stílusunk azonnali választ ad-e a személyiségünkről, hogy az első benyomás meghatározza-e a továbbiakat. Mondhatjuk, hogy nem is akarunk ott dolgozni, ahol a tudásunk és képességeink mellett (vagy előtt) a megjelenésünk is faktor a végleges megítélésben. Mégis be kell látnunk, hogy abban pillanatban, amikor megjelenünk egy állásinterjún, leendő munkaadónk nemcsak arról dönt, hogy megfelelőek vagyunk-e az adott pozícióra, beleillünk-e a már jól működő munkahelyi közösségbe, hanem arról is, hogy személyünk (első látásra) alkalmas-e arra, hogy képviselje a céget.

Számos dolog van, amin elbukhat egy állásinterjú. A túlzott izgalomtól a szakmai kérdéseken át a pillanatnyi fókuszvesztésig, de elég pusztán annyi, ha az nem a te napod. Épp ezért, amit csak tehetsz előzetesen, nyugodtan átgondolva a sikerért, azt tedd meg!

Photographee.eu | Adobe Stock Photos

Ezek közül az egyik legfontosabb az öltözék. Lehet, hogy nem érzed magad komfortosan egyik elegáns állásinterjús szettben sem, de ha nem vagy bizonytalan a megfelelő ruházatot illetően, ha tudod, hogy ebben már biztosan nem hibáztál, ha tökéletes az indítás, az fél siker.

A hétköznapi életben mutatott imázsodat külön kell választani a munkahelyitől. A mindennapi stílusod megmutatja, hogy te ki vagy, a munkában viselt ruhád pedig megmutatja a munkahelyedet. Az állásinterjú alatt ugyanolyan színvonalú, vagy még formálisabb öltözékben kell megjelenned, mint amiben az interjúztatók várhatók.

heine TIMELESS blúz 13 995 Ft | Boysen's dzsörzé szoknya 8 595 Ft | b.young ingblúz 12 995 Ft | Esprit Collection blézer 31 995 Ft

AMIT SEMMIKÉPPEN SE

Természetesen a munkahely jellegétől is függ, hogy mi fogadható el és mi nem. Ha tetováló szalonba jelentkezel, plusz pontot jelenthetnek a látható tetoválásaid és testékszereid, máshol nem biztos. Ha színes, kreatív munkára, művészettel foglalkozó feladatokra jelentkezel, sokkal inkább lehetsz lazább és színesebb te is. Ha van rá lehetőség, kérdezd meg, mi a dress code.

Általánosságban elmondható, hogy a következők kerülendők:

 1. Túlságosan kivágott dekoltázs vagy átlátszó felső
 2. Fedetlen vállak
 3. Kilátszó alsónemű, melltartópánt
 4. Túl sok ékszer (főleg ha egymáshoz érve hangosak, vagy beszéd közben nagyon mozognak. Férfiaknak klasszikus óra, és egy gyűrű megengedett.)
 5. Leggings, rövidnadrág
 6. Túl szorosan feszülő nadrág
 7. Túl rövid szoknya
 8. Túl rövid felső (amiből kilátszik a hasad)
 9. Sportos ruhadarabok (kabátra is vonatkozik)
 10. Papucs, flip-flop, túlságosan magassarkú cipő
 11. Kilátszó lábujjak
 12. Napszemüveg
 13. Férfiaknál rövid ujjú ing
 14. Koszos bármi (beleértve a cipőt és táskát is)
 15. Elnyűtt, láthatóan régi vagy kinyúlt holmik
 16. Feltűnően gyűrött, vasalatlan ruhák (itt gondolni kell az utazás során keletkező gyűrődésekre is)
 17. Túl sok szín (ruhán, körmökön, ékszereken)
 18. Túl erős smink vagy túl erős parfüm (maradj a természetes nude makeupnál és a semleges friss illatnál, ami biztosan nem emlékezteti a felvételiztetőket senkire, pl. az exükre)
 19. Rendezetlen, szemedbe lógó haj
 20. Férfiaknál rendezetlen arcszőrzet (nem kell feltétlenül leborotválni a szakállt, bajuszt, de frissen vágott hatást kell keltenie)

Ha nem tudod behatárolni, mi a megfelelő viselet az adott cégnél, menj el a helyszínre, nézd meg kívülről, mit viselnek az ott dolgozó emberek.

Legjobb, ha a felvételiztető már az első kézfogásnál úgy érzi, készen is állsz a munkára. Ha azt látod, hogy a leendő munkatársak viselete teljesen hétköznapi, örülhetsz, hogy a későbbiekben nem lesz túl sok szabály, az interjún mégis be kell tartanod ezeket a pontokat.

AMIT MINDENKÉPPEN

Számos tanulmány létezik, főleg történelmi pillanatokról, politikai győzelmekről, amik bizonyítják, hogy jól megválasztott színekkel és ruhadarabokkal nyerni lehet. Ezek nem a feltűnésről, hanem az adott eseménnyel harmonizálásról szólnak. Állásinterjún sem érdemes elterelni a figyelmet a beszélgetés tartalmáról.

Nézzük, mire kell figyelned:

 1. Ápoltság. Alapvető igény mind a munkaadó, mind a leendő kollégák részéről, hogy tiszta benyomást kelts.
 2. Próbáld fel a kiválasztott ruhát, és mozogj benne úgy, ahogy az interjún várható. Nézd meg tükörben, hogy ha leülsz, valahol nem csúszik-e fel túlságosan, nem túl szűk-e. Kényelmesnek kell lennie, ha izzadós vagy, különösen. Ez nem az a pillanat, amikor meg kell hódítanod a jelenlévőket, a szexuális kisugárzás egészen biztosan hátrány lesz.
 3. Törekedj az egyszerűségre, a klasszikus vonalakra, kevés színre, különösen, ha be kell fektetned ebbe az outfitbe. Olyan darabokat válassz, amiket más alkalmakra is felvehetsz.
 4. Nem a márka teszi tökéletessé az interjús megjelenésedet. Egy jó minőségű anyag előnyösebb, főleg ha nem látszik rajta az izzadás.
 5. Szánj időt előzetesen a cég megismerésére, egy kis kutatásra. A fekete öltöny és a túlságosan komoly fekete kosztüm sem mindig jó választás. Egy rossz döntés azt a benyomást is keltheti, hogy nem érted a vállalati kultúrát, nem illesz bele a társaságba.
 6. Válassz olyan cipőt, amiben magabiztosan tudsz járni. Legjobb közepes sarokkal, sötét színben. Próbáld ki a harisnyával, nézd meg, nem csúszik-e benne a lábad.
 7. Táskád passzoljon a kiválasztott felvételizős külsődhöz, kosztüm mellett nem mutat jól a hátizsák. Kerüld a farmerből vagy nyárias fonott anyagokból készült lezser táskákat, tarisznyákat, főleg ha valamilyen üzenet van rajtuk. Ha prezentálnod kell, férjen bele a laptopod, annál nagyobb méretű semmiképpen se legyen.

SOK SIKERT!

Tom Tailor blúz 12 995 Ft | soyaconcept hosszú blézer »Beth1« 18 995 Ft | GUIDO MARIA KRETSCHMER belebújós blúz 22 995 Ft

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.