Ha nehezen veszed rá magad a fürdőszoba takarítására, ez a bejegyzés neked szól. Mindössze néhány egyszerű és hasznos tanács, s máris nem tűnik olyan fáradságos és időigényes feladatnak.

Ezekre az alap takarító- és tisztító eszközökre lesz szükséged a fürdőszoba takarításához:

vödör, ablaklehúzó, puha szivacs, mikroszálas törlőkendők, színes törlőkendő (akár régi törölköző is lehet, mindegyik felületre más színűt válassz, hogy ne keveredjenek), univerzális tisztítószer (pl. ecet), mosópor (mosószóda), WC-tisztítószer, régi fogkefe.

Könnyítsd meg a dolgodat, tartsd ezeket egy helyen (takarítószeres polc, fürdőszoba szekrény, háztartási helyiség…), hogy ne kelljen keresgélned, és ne vegyél feleslegesen még egyet belőlük.

golubovy | adobe stock & New Africa | adobe stock

1. Készíts saját tisztítószert!

Tulajdonképpen nincs is szükség sokféle tisztítószerre. Az 1:4 arányban összekevert ecet és víz eltávolítja a zsírt, a koszt és vízkőfoltokat, fertőtlenít, és szinte minden fürdőszobai felületen használható: kerámián, csempén, fa felületeken, sőt akár alumíniumon is. Adhatsz hozzá pár csepp eukaliptusz- vagy levendulaolajat, melyek antibakteriális hatásuk mellett kellemes illatot kölcsönöznek a tisztítószernek. Tartsd észben, hogy az ecetes víz a szilikon fugát tönkreteszi, ott inkább citromsavat alkalmazz.

2. Kezdd a fürdőszoba takarítást a mosással!

New Africa | adobe stock

Mielőtt nekikezdesz a takarításnak, szellőztess ki alaposan, ürítsd ki a fürdőszobai szemetest, szedd le a zuhanyfüggönyt, a használt törölközőkkel és fürdőszobaszőnyegekkel indíts el egy-egy mosást, pakolj el mindent a tisztítandó felületekről.

Időigény: 5-10 perc (+ mosóprogram ideje és száradási idő)

Tipp: 30°C-on moss és ne használj öblítőt a kádkilépők mosásához, mert kevésbé tudják felszívni utána a vizet. A pamut és a gumi csúszásgátló nélküli szőnyegeket magasabb hőfokon is lehet mosni.

3. Pakolj össze a fürdőszobaszekrényekben!

Belül is töröld át a polcokat, nézd át a kozmetikumokat, ami régen lejárt, dobd ki! Ha rendszeresen átválogatod a szekrények tartalmát, csak néhány perc lesz a takarítás.

Időigény: 5-10 perc

Erre lesz szükséged: törlőkendő, ecetes tisztítószer, száraz mikroszálas törlőkendő

Tipp: Használj tároló dobozokat a rendszerezéshez!

4. Jöhet a WC-tisztítás!

Nem a kedvenc elfoglaltságunk, de a rendszeresség itt is megkönnyíti az életünket.

Időigény: 5 perc (+ a tisztítószer hatóideje: min. 15 perc)

Erre lesz szükséged: WC-tisztító folyadék, WC-kefe, törlőkendő, ecetes tisztítószer

Öntsd a tisztítószert körbe a WC belsejébe (jusson a perem alá is), és hagyd hatni. Közben ecetes tisztítószerrel töröld le alaposan az ülőkét és a WC-fedelét, a WC-kefét pedig áztasd a tisztítószeres WC-ben.

5. Ragyogjon a mosdó!

Ha napi használat közben is rendszeresen öblítgetjük, a koszt, szappan- és fogkrémfoltokat lemossuk a csapokról, mélyedésekről, takarításkor nem sok dolgunk lesz vele.

Időigény: 3 perc

Erre lesz szükséged: ecetes tisztítószer, szivacs, fogkefe, száraz mikroszálas törlőkendő

Töröld át kívül-belül a mosdókagylót alaposan, a nehezen hozzáférhető helyeknél használd a régi fogkefét, végül töröld szárazra a kendővel. Tisztításkor ne feledkezz meg a fogkefetartóról és a szappanadagolóról se.

6. Tükörtisztítás

Az egyik leggyorsabb és egyben leglátványosabb takarítási fázis. Nem maradhat el!

Időigény: kb. 1 perc

Erre lesz szükséged: ecetes víz, nedves törlőkendő, száraz mikroszálas kendő

7. Egy kalap alatt: fürdőkád, tusoló és csempe

Itt is ecetes tisztítószert használj, hogy megszabadulj a vízkő lerakódásoktól. A szilikon fugát citromsavval tisztítsd meg!

Időigény: 15 perc (természetesen függ a csempe felület nagyságától)

Erre lesz szükséged: szivacs, ecetes tisztítószer, ablaklehúzó, száraz törlőkendő

Tipp: A lefolyó tisztításához keverj össze 4 evőkanál sütőport és fél csésze ecetet. Hagyd hatni rövid ideig, majd öblítsd át forró vízzel!

8. Végül jöhet a padló!

Legegyszerűbb a felmosás előtt felporszívózni, hogy sehol ne maradjon hajszál és por.

Időigény: fürdőszobaméret függő

Erre lesz szükséged: vödör, felmosórongy vagy felmosó mop, ecetes tisztítószer

Tipp: Haladj a fürdő legtávolabbi sarkától az ajtó felé!

A végeredmény pedig: bő egy óra alatt a legnagyobb fürdőszoba is csillog-villog!

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.